els efectes dels medicaments en la conducció

 

Malgrat que, segons es desprèn d'un informe del Centre d'Estudis Posa-li Fre-AXA, realitzat per TNS que es publicarà pròximament, els espanyols no consideren perillós conduir després d'haver pres medicaments, el 25% dels fàrmacs pot alterar la capacitat dels conductors i el 5% dels accidents de trànsit a Espanya estan relacionats amb els medicaments. A més, prop del 30% dels conductors està en tractament amb algun fàrmac i, d'acord a les últimes dades que es disposen de l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses (INTCF), el 2015 més del 26% dels morts en accidents de trànsit havia consumit psicofàrmacs prèviament. Un any abans, aquest percentatge representava menys del 11%.

A causa d'aquesta tendència a l'alça i al desconeixement dels efectes que poden causar alguns medicaments, fins i tot els que no necessiten recepta mèdica, Posa-li Fre i Fundació AXA posen el focus d'aquesta campanya a 'senyalitzar' les precaucions que s'han de prendre davant la ingesta de fàrmacs entre tots els ciutadans perquè coneguin els seus possibles reaccions adverses (somnolència, dificultat de concentració o per a romandre alerta, visió doble o borrosa, sensació de vertigen, disminució de reflexos, inestabilitat, ...).

En aquest punt, i segons una altra de les conclusions de l'estudi, es dóna la circumstància que la meitat dels espanyols no sempre s'informa de les recomanacions d'un medicament sobre el seu consum i la conducció. A Espanya, al voltant d'un 25% dels més de 15.000 medicaments autoritzats per l'Agència Espanyola de Medicaments i productes sanitaris (AEMPS) porten el pictograma de conducció, un senyal que no prohibeix la conducció, sinó que adverteix que és recomanable llegir en el prospecte on estan descrits tots els efectes adversos.

Quan hem d'estar alerta?

Així, Posa-li Fre proposarà al llarg de la seva campanya un seguit de recomanacions en aquest sentit a l'hora de posar-se al volant perquè sempre que es comenci a prendre un nou medicament, encara que sigui sense recepta, incloses les substàncies o altres productes a força de plantes medicinals, tots tinguem en compte preguntar al professional sanitari sobre els riscos de conduir mentre duri el seu tractament i consultar el prospecte.

A més, cal prestar especial atenció al començament del tractament, davant d'un canvi de la dosi, quan es prenen diversos medicaments alhora, si es consumeix alcohol, si s'aprecien símptomes de cansament i si el conductor és una persona gran.

 

FONT: http://compromiso.atresmedia.com/ponlefreno/campanas/medicamentos/ponle-freno-centra-primera-gran-campana-2017-efectos-medicamentos-conduccion_2017033058de0b040cf2f2c8754d0845.html