Tràfic redueix el marge de tolerància d'aquests dispositius en els excessos de velocitat en les carreteres

- Tots els radars estaran a la vista del conductor?

Sí. Tràfic disposa de 850 radars, la meitat d'ells mòbils. Els fixos, que si escau podrien utilitzar-se com a mòbils, estan en la seva majoria en les autovies i autopistes i la seva ubicació sol avisar-se abans en els panells informatius.

Els mòbils, per la seva banda, estan incorporats en els 250 cotxes de la Guàrdia Civil, tant en els vehicles "uniformats", és a dir, els de color corporatiu, com en els de colors comercials, que són els que es coneixen com "camuflats".

Tant uns com uns altres, que poden actuar de forma estàtica o mòbil, hauran de ser visibles. Segons la instrucció que s'ha donat a l'Agrupació de Tràfic de la Guàrdia Civil, els cotxes amb el radar incorporat hauran de col·locar-se a la vista del conductor, sempre que la integritat dels agents no es posi en perill.

Encara que no és tan habitual, aquests radars poden col·locar-se sobre trípodes. De fer-ho, també han d'estar ben visibles.

De totes maneres, aquells conductors que solen excedir amb escreix els límits seguiran sent objectiu dels cotxes camuflats de la Guàrdia Civil. I ull, també del sistema Pegasus, els set radars incorporats a helicòpters.


- On es col·locaran els radars mòbils?

Fonamentalment en les carreteres secundàries competència de la DGT i en trams que, després de l'anàlisi efectuada per Tràfic, compten amb una major sinistralitat i gravetat.


- Avisarà Tràfic de la seva ubicació?

Sí i no. No hi haurà panell algun que informi prèviament de l'existència d'un radar, però la DGT publicarà a la seva pàgina web (començarà a fer-ho abans de l'estiu) els 1.200 trams en els quals podria estar col·locat un dels més de 400 radars mòbils dels quals disposa.

La llista es renovarà cada mes i podran descarregar-la si volen els operadors de navegadors per incorporar-la en aquest aparell.


- Com seran aquests controls mòbils?

De curta durada i rotatius. Així que si algun conductor vol avisar a través de les xarxes socials o per telèfon a algú d'on es troba el radar, és probable que quan el destinatari del missatge arribi a aquest punt, el control ja s'ha traslladat a un altre tram (rotatiu).


- Com mesuraran?

Tots els radars mesuraran de forma uniforme i aplicaran un marge de tolerància del 7 per cent. Fins ara, existien diferències en aquest marge.

Així, el radar s'activarà quan se sobrepassen en 8 quilòmetres per hora el límit de velocitat establert, des de 30 a 90 quilòmetres per hora, mentre que es dispararà quan detecti una velocitat de 109 quilòmetres per hora en un límit de 100, i quan se n'adona que circula a 120 quan el límit és 110.

Mentre, en els trams limitats a un màxim de 120 km/h, saltarà a 131, i també ho farà a 131 si finalment s'aprova la proposta d'elevar el límit màxim de velocitat a 130 en determinats trams d'autovies i autopistes.


- Diferenciaran els radars el tipus de vehicle?

Sí. Tràfic els ha adaptat perquè a partir de l'1 de març distingeixin entre una furgoneta, un camió, un turisme o una motocicleta. D'aquesta manera, s'aplicarà la sanció en funció del límit de velocitat establert per a cada tipus de vehicle.


- Què passa si la Guàrdia Civil para al conductor per excés de velocitat?

No solament li multarà per això, sinó que li sotmetrà a un control de drogues i alcohol i li revisarà la documentació per comprovar si el vehicle ha passat la ITV i si compta amb el segur obligatori.

Aquests dues últimes dades es comprovaran també al centre de tractament de denúncies, Estrada, en el cas que el conductor no hagi estat parat però sí sancionat pel radar.



(Notícia Diari de Mallorca)